ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ НА ФДУ: ЛАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКТА ЗЕЛЕНИ ФДУ

Дан планете Земље 22. априла Факултет драмских уметности обележиће лансирањем пројекта „Зелени ФДУ”, који чини важан искорак ка унапређењу еколошки одрживих стандарда и оснаживању заједнице кроз образовање и иновацију.

Пројекат „Зелени ФДУ” даје одговор на потребу за активним деловањем у смеру декарбонизације и смањења штетних емисија кроз имплементацију фотонапонске електране на крову ФДУ, отварање зелене пунионице за батеријско напајање преносне аудио и видео опреме и мобилних студија, као и организовање радионица и промотивних активности са циљем едукације о важности реаговања на климатске промене и промоције еколошке праведности. Све катедре Факултета драмских уметности узеле су учешћа у креирању овог важног пилот пројекта, чиме је ФДУ још једном потврдио позицију лидера у домену иновација академских пракси, указујући на конкретне кораке ка изградњи извесније будућности. 

Поводом покретања пројекта, симболично, на Дан планете Земље 22. априла, факултет организује целодневни програм чији је циљ да упозна јавност са значајем ове иницијативе. Кључни догађај у оквиру програма  је  панел на тему „Зелене трансформације у образовању”, на коме ће говорити ректорка Универзитета уметности др проф. Мирјана Николић, ректор Београдског универзитета др проф. Владан Ђокић, декан Факултета драмских уметности проф. Милош Павловић, доц. др Александар Јовић, помоћник министра, Министарство просвете РС, редовни професор Електротехничког факултета др Жељко Ђуришић и предсатвник организације UNDP.

Поред тога, очекује нас и презентација  пројекта Зелени ФДУ, испраћена премијером спота снимљеног са намером да подигне свест шире заједнице о важности одговора на еколошку кризу. За крај програма биће приређена пројекција селекције филмова на тему екологије студенткиња и студената ФДУ.

Пројекат „Зелени ФДУ” спроводи Факултет драмских уметности, уз финансијску подршку Европске уније. Овај пројекат је део шире иницијативе „ЕУ за Зелену агенду у Србији”, коју, уз техничку и финансијску подршку Европске уније и у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи UNDP, а у сарадњи са Амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком (EIB), уз додатна финансијска средства која су обезбедиле владе Шведске, Швајцарске и Србије. Поред поменутих донатора у реализацији пројекта учествују Министарство просвете Републике Србије као и Град Београд и Градска општина Нови Београд.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1130/image_123650291.JPG
  • /uploads/attachment/vest/1130/IMG_7685.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/1130/IMG_7686.jpg